Editörün Yazısı: Kolej Seçimi

“ÇOCUĞUMUZU HANGİ OKULA GÖNDERELİM?”

 

KOLEJ SEÇİMİ İÇİN AİLELERE BİR YOL HARİTASI

 

Gamze Er-Eğitimci RöportajıUzunca bir süre eğitim sektöründe çalışmamın ardından, yakın çevrem bana hep benzer sorularla geldi. Çocuğumuzu hangi anaokuluna verelim? Hangi ilkokula gönderelim? Hangi ortaokula gönderelim?  Hangi kolej daha iyi? Kursa gönderelim mi? Hangi kurslara gönderelim? Hangi yabancı dilleri öğrensin? Bütün anne-babaların kafalarında aynı sorular dönüp duruyor… Eğitimci Röportajı sitesini açmamın en önemli sebebi de buydu aslında. Ailelerin sorularına yanıt bulmalarını ve eğitimcilerin düşüncelerini detaylı olarak aktarabilmelerini sağlayacak bir platform oluşturmayı amaçladım.

 

Yukarıdaki sorulara genelgeçer cevaplar vermek mümkün değil. Her ailenin bütçesi, beklentisi farklı. Her çocuğun kişiliği, yatkınlıkları farklı. Her okul ile ilgili her şeyi bilmek mümkün olmadığı gibi, özellikle ülkemizin şartları nedeniyle bugün bildiklerimiz (ya da bildiğimizi sandıklarımız) yarın değişebiliyor. Yine de şu anda ulaşabildiğiniz bilgilerle bir okul seçimi yapmanız gerektiğinde kullanabileceğiniz bir yol haritası çıkarmak ve bunu sizlerle paylaşmak istedim.

 

Birincil kriterler: ücret, bölge, misyon, yabancı dil

 

Bana göre birincil kriterler; okul ücreti, okulun bulunduğu bölge, okulun misyonu ve okulun sunduğu yabancı dildir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın https://mebbis.meb.gov.tr/KurumListesi.aspx linkinden özel okullar listesine ulaşabilirsiniz. Buradan bulunduğunuz ildeki veya ilçedeki okulların listesini çıkararak işe başlayabilirsiniz. Bu listelere en yeni okulların henüz eklenmemiş olabileceğini unutmayın. En yeni okulları verdikleri reklamlardan öğrenebilir veya yakın çevrenizden araştırabilir ve listenize ekleyebilirsiniz.

Çocuğunuzun okula gidip gelmek için her gün ne kadar yol gitmesine razısınız, ya da iyi bir okul için okula yakın bir yere taşınmayı düşünür müydünüz, bunları hesaba katarak “uzak” olmasından dolayı ihtimal dışı kalan tüm okulları listeden çizin. Ev-okul-iş arasındaki gidiş-gelişleri değerlendirirken sadece mesafeyi değil, trafik yoğunluğunu ve otobandan ulaşım imkanı olup olmadığını da hesaba katmalısınız.

Daha sonra bütçenizi netleştirin. Kolej için en fazla ne kadar ödeyebileceksiniz? Ödeyeceğiniz rakamı çocuğunuzun o okulda geçireceği yıllar boyunca ödemeye devam edebilecek misiniz? O okulda okuyan diğer öğrencilerin yaşam tarzı gereği yaptıkları çeşitli harcamalar olacaktır. Çocuğunuz onlara uyum sağlayabilecek mi? Okul uzaksa servis ya da benzin masrafı olacağını hesaba katmayı unutmayın.

Okulların ücretlerini öğrenin. KDV, yemek ücreti, servis ücreti ve yıl içerisinde çıkabilecek gezi ücretleri vs. olabileceğini de göz önünde bulundurun. Bunun yanı sıra kardeş indirimi, öğretmenlere veya farklı meslek gruplarına yapılabilecek indirimleri de hesaba katarak gerçekçi bir rakama ulaşabilirsiniz. Bursluluk sınavlarını da takip ederek daha uygun bir ücret şansını yakalayabilirsiniz ancak bursların belli koşullarda devam ettiğini, o okuldaki eğitim hayatının sonuna dek garantisinin olmadığını da hesaba katın. Ücretini ödeyemeyeceğiniz okulları listenizden silin.

Listede kalan okulların kurumsal vizyon ve misyonlarını, değerlerini inceleyin. Düşünce yapınıza aykırı olduğuna emin olduklarınızı listeden silin. Son olarak da çocuğunuz için kesinlikle istemediğiniz bir yabancı dil var ise, o dilde eğitim veren okulları silerek listenizi iyice kısaltabilirsiniz.

 

Eleme yaptıktan sonra detaylı değerlendirme yapmak gerekiyor

 

Birincil kriterlere göre eleme yaptıktan sonra, listede kalan okulları gezerek, yöneticileriyle tanışarak, çevrenizdeki insanlara danışarak ve internette paylaşılan yorumları okuyarak fikir edinmenizi öneririm. Ancak herkesin beklentisine göre farklı memnuniyet derecelerinin olabileceğini, yorumların her zaman objektif olmadığını ve her çocuğun ihtiyaçlarının farklı olduğunu göz önünde bulundurun.

Detaylı inceleme safhasına geldiyseniz dikkate almanız gereken pek çok şey olacak. Çocuğunuz için neyi ne kadar istiyorsunuz? Çocuğunuzun öncelikli ihtiyaçları nelerdir? Bunları ailece oturup netleştirmenizde fayda var.

Bir okulu daha detaylı olarak değerlendirmek, ya da yöneticilerine daha detaylı sorular sormak isterseniz hangi konulara önem vermelisiniz? Bunun için aşağıdaki listeye bakalım:

-Eğitim Sistemi: Hangi eğitim sistemleri kullanılıyor, güncel ve bilimsel yöntemler takip ediliyor mu?

-Öğretmen kalitesi: Öğretmenin mesleki yeterliliği ve kişisel özellikleri son derece önemlidir. Ancak öğretmen seçmek ve daha sonra öğretmenin uzun süre o okulda kalmasını garantilemek imkansızdır. O nedenle iyi öğretmenleri seçebilen ve uzun süre onları tutabilen bir okul yönetimine güvenmek mantıklı görünmektedir.

-Fiziki imkanlar ve doğa: Okuldaki spor sahaları, havuz, bilgisayar odası, atölyeler, sınıfların genişliği, bahçenin büyüklüğü vs. nasıl? Çocukların sıkılmayacağı ferah ve havadar bir ortam var mı? Çimler, ağaçlar çiçekler, hatta hayvanlar var mı? Bu arada fiziki imkanların bazen aldatıcı olabileceğini unutmayın. Bir okulda herhangi bir öğrenci havuza yılda sadece iki kere girebiliyorsa, o okulda havuz yokmuş gibi düşünebilirsiniz.

-Güvenlik: Okul çevresindeki ve girişteki güvenlik önlemleri yeterli mi? Çocukların giriş-çıkışları ve servisle bırakılırken güvenlik ne şekilde sağlanıyor?

-Akademik başarı ve sınav başarısı: Bugünlerde sınavlarda yüksek puan almaya “akademik başarı” deniyor. Çocukları sürekli sınavlara hazırlayan, onlara test çözdüren, test sonuçlarını detaylı olarak değerlendiren bir okul istiyor musunuz?

-Özgüven gelişimi, mutlu birey yetiştirme: Öğrencilerin özgüvenlerinin gelişmesi, mutlu olmaları, takım çalışması yapabilmeleri için yeterli miktarda spor ve sanat faaliyeti var mı? Bireysel spor ve takım sporu olarak hangi seçenekler var? Görsel sanatlar, müzik, tiyatro vs. alanlarında neler yapılıyor? Aktivitelerin sıklığı nedir? Öğrencinin kendini ifade edebileceği ortamlar yaratılıyor mu?

-Beslenme: Okul menüsünü inceleyin. Fast food türü yemekler ve ambalajlı gıdalar ne sıklıkta veriliyor? Sağlıklı beslenmeye önem veriliyor mu?

-Ders sonrası aktivite ve kurslar: Özellikle hem anne hem de babanın çalıştığı durumlarda çocuğun okula giriş ve çıkış saatleri daha da önem kazanıyor. Ders sonrası aktivitelerin, kursların olduğu okullar ailelere bu anlamda rahatlık sağlayabilir. Yine ders sonrası öğrencilerin ödevlerini yapabilmesi için etüt saati olan okullar var.

-Veli ve öğrenci profili: Okuldaki öğrencilerin ve ailelerinin sosyo-kültürel ve ekonomik düzeylerini göz önünde bulundurun. Sizin yaşam tarzınız ile uyumlu mu? Bu da çocuğunuzun kimlerle arkadaş olacağı, gelecekteki çevresinin kimlerden oluşacağını az çok belirleyecek bir etkendir.

-Eski okul / Yeni okul: Eski okullarda deneyim, sistemde oturmuşluk, öngörülebilirlik ve birçok konuda düşük risk söz konusu iken, yeni okullarda kendini ıspatlama çabası, özellikle öğrenci sayısı azken birebir ilgi, velinin isteğine veya öğrencinin ihtiyacına uygun, adeta kişiselleştirilmiş hizmetler mümkün olabiliyor.

-Şahsa ait okul / Vakfa ait okul: Okulun bir şahsa mı yoksa bir vakfa mı ait olduğu parasal hareketleri, dolayısıyla bazı işlerin yapılış şeklini etkileyebilir.

-Yurt dışı bağlantısı: İleride yurt dışına taşınma ihtimaliniz varsa veya çocuğunuzu üniversite yıllarında yurt dışında okutmak istiyorsanız, okulun yurt dışı bağlantısı olup olmadığını araştırabilirsiniz. Bazı okullarda ileri düzeyde yabancı dil eğitimi, sağlam yurt dışı bağlantıları, yabancı okullarla ilgili danışmanlık hizmetleri ve uluslararası bakalorya sistemi olabiliyor.

 

Bunları inceledikten sonra beğendiğiniz okulların bir takım eksikleri olduğunu düşünebilirsiniz. Örneğin beğendiğiniz okul, çocuğunuzun sevdiği spor ya da sanat dalı ile ilgili herhangi bir imkan sunmuyor olabilir. Bunları dışarıdan destekleme şansınız olup olmadığını araştırabilirsiniz. Özellikle büyük şehirlerde farklı branşlarda çocuklara destek olan pek çok eğitim kurumu, kurs ve atölye bulunmakta. Kolejler, kurslar, diğer eğitim kurumları ve bağımsız eğitimcilerin sunduğu hizmetler ile ilgili gündemi kaçırmamak için EgitimciRoportaji.com’u takip etmeyi unutmayın.

Sevgiyle,

Gamze Er

Sponsor

Unicampus
Unicampus